Brak pomysł na obiad - przepis na marynatę.

Wykorzystaj najlepsze wartości produktów, które zawsze znajdują się w Twojej kuchni. Przygotuj pyszną ziołową marynatę na bazie oleju rzepakowego, która urozmaici każdą potrawę zarówno mięsną jak i warzywną. Zioła wzbogacą i pogłębią jej smak, tłuszcz natomiast zapobiegnie utracie wilgoci podczas pieczenia czy grillowania, a także stanie się nośnikiem witamin, które są w nim rozpuszczalne (wit. A, E, D i K). Dzięki temu wzbogacimy nie tylko smak, ale także wartość odżywczą naszych dań.

Szybki przepis na marynatę z oleju rzepakowego: Wybierz swoje ulubione zioła (mogą to być bazylia, tymianek, kolendra, mięta, koperek, pietruszka, oregano), dodaj trochę soli i pieprzu (ten również może być w nowej odsłonie: zielony lub biały), kilka łyżek oleju rzepakowego i wymieszaj (możesz dodać również sosu sojowego, musztardy, miodu, czosnku, imbiru - w zależności od twoich preferencji smakowych). Natrzyj marynatą produkty i pozostaw na kilkanaście minut (jeśli masz czas to nawet kilka godzin, a najlepiej wykonać to dzień wcześniej). Gotowe. Teraz możesz gotować, grillować, smażyć a Twoje potrawy będą smaczne i soczyste. Marynaty nadają się nie tylko do mięs. Świetnie sprawdzą się przy obróbce warzyw np. ziemniaków, buraków, pieczonej marchwi czy kalafiora. Istotna jest dla nas baza takiej marynaty. Rafinowany olej rzepakowy idealnie sprawdzi się w tej roli, a to dlatego, że ma wysoką temperaturę dymienia. Co więcej zawiera on witaminę E i sterole, które również chronią go przed utlenieniem. Z powodzeniem więc można stosować olej rzepakowy do dań na gorąco.

Po więcej ciekawych informacji o oleju rzepakowym zapraszamy na
www.pokochajolejrzepakowy.eu
https://www.facebook.com/olejrzepakowy/

Znajdziesz nas w następujących miastach

Wszytkie prawa zastrzeżone. Copyright 2013r. Sztuka Jedzenia ©. sztukajedzenia.pl
Projekt i wykonanie: bluestudio.pl