PESTO PO POLSKU

Pesto to tradycyjne połączenie bazylii i oliwy z dodatkiem parmezanu i orzeszków piniowych. Choć powszechnie używane jako dodatek do wielu dań, cały czas bardziej kojarzy się z włoską niż polską kuchnią. A jakie byłoby typowo polskie pesto? Bardzo ciekawe połączenie stanowi mniszek lekarski (liście popularnego mlecza) oraz olej rzepakowy.
Olej rzepakowy idealnie nadaje się do takiej przekąski. Ma skład zbliżony do oliwy. Ba! Zawiera nawet 10 razy więcej kwasów omega 3 niż wspomniana koleżanka z Włoch.

Olej rzepakowy to nie tylko bogactwo kwasu alfalinolenowego. To także mnóstwo kwasu oleinowego – omega-9 (zawartość tego kwasu w oleju rzepakowym jest bardzo zbliżona do oliwy z oliwek). Ponadto, skład oleju rzepakowego spełnia warunki stawiane obecnie tłuszczom jadalnym przez naukę o żywieniu człowieka. Co ciekawe, może być spożywany już przez niemowlęta od 6. miesiąca ich życia, a zawarty w nim wspomniany już kwas ALA, jest niezbędny do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dlatego polecamy ten olej nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.


Przykładowy przepis

Składniki:

100 gramów mniszka lekarskiego

70 gram obranych orzechów włoskich

40 ml rafinowanego oleju rzepakowego – jest neutralny w smaku i zapachu

sól


Przygotowanie:

Odkroić końcówki liści mniszka i opłukać. Osuszyć. Zmiksować wszystkie składniki.

Smacznego!

[1] dane Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin opublikowane w monografii pt. „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” pod red. prof. dr. hab. Jana Krzymańskiego (Warszawa, 2009)

www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

Znajdziesz nas w następujących miastach

Wszytkie prawa zastrzeżone. Copyright 2013r. Sztuka Jedzenia ©. sztukajedzenia.pl
Projekt i wykonanie: bluestudio.pl