dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia;
dobrą stabilnością smaku i zapachu (brak negatywnych posmaków w trakcie smażenia);
mniejszą o 5%-10%, w porównaniu z innymi tłuszczami, kalorycznością spowodowaną łatwym odsączaniem oleju z produktu po smażeniu;
dobrymi właściwościami wypiekowymi – ciekły olej rzepakowy doskonale sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego, np. można nim zastąpić masło w przygotowaniu popularnych muffinek;
dobrymi właściwościami emulgującymi – wykorzystanie w przygotowywaniu majonezów;
Ponadto rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego sprawdza się w wielu przytoczonych tu przykładach, od słodkich wypieków, przez smażenie do przygotowania majonezu.100g rukoli lub więcej
50g orzechów nerkowca, orzechów włoskich lub pestek słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: łyżeczka sera typu parmezan