Stres oksydacyjny | sztukajedzenia.pl

Stres oksydacyjny.


Stres oksydacyjny to procesy, w których obserwujemy wzmożone wytwarzanie reaktywnych form tlenu. Powstaje on na skutek zmniejszenia samoistnej ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Zmieniona w ten sposób równowaga oksydacyjno-redukcyjna w kierunku niekorzystnych procesów utleniania lipidów i białek, prowadzi do zaburzenia funkcjonowania komórek przez powstałe wolne rodniki. Procesy stresu oksydacyjnego są wspólnym ogniwem wielu jednostek chorobowych. Odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia się skóry (osłabienie struktur komórkowych przez co skóra staje się bardziej podatna na uszkodzenia, wysuszenie, powstawanie zmarszczek oraz różnego typu niedoskonałości), są także powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Ważne jest aby w odpowiedni sposób, poprzez produkty spożywcze zwalczać wolne rodniki tlenowe. Istotne znaczenie ochronne mają witaminy C i E, którym przypisywane jest działanie zapobiegające oksydacji LDL. Antyoksydanty powinny być dostarczane poprzez naturalne produkty pokarmowe. Bardzo dobrym źródłem witaminy E, a zarazem wspomagaczem do jej wchłaniania i transportu jest olej rzepakowy. Nie tylko dostarcza energii naszemu organizmowi ale przede wszystkim pomaga w transporcie i wchłanianiu także innych (oprócz wspomnianej witaminy E) ważnych witamin tłuszczorozpuszczalnych jak A, D i K.

A teraz czas na praktykę, podajemy przepis na surówkę piękności z olejem rzepakowym



Składniki:

Garść liści szpinaku

1 pomidor

3-4 rzodkiewki

1/2 czerwonej lub żółtej papryki

awokado

opcjonalnie ugotowane jajko

szczypiorek



Sos:

Ząbek czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

sok z cytryny (ok 1-2 łyżeczki)

sól

pieprz



Przygotowanie sosu:
Rozgnieciony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny i solą do uzyskania pożądanej masy, stopniowo dodajemy olej i mieszamy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na chwilę dla pogłębienia smaku.

Sałatka:
Pomidora, rzodkiewki, paprykę myjemy, awokado obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w kostkę i delikatnie mieszamy. Układamy na talerzu na liściach szpinaku. Opcjonalnie dodajemy na wierzch pokrojone na cztery części jajko. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Możemy doprawić solą, pieprzem, lub ulubionymi ziołami. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Po więcej ciekawych informacji o oleju rzepakowym zapraszamy na
www.pokochajolejrzepakowy.eu
https://www.facebook.com/olejrzepakowy/

Znajdziesz nas w następujących miastach

catering dietetyczny Wrocławiu catering dietetyczny w Warszawie catering dietetyczny catering dietetyczny Wszytkie prawa zastrzeżone. Copyright 2013r. Sztuka Jedzenia ©. sztukajedzenia.pl
Projekt i wykonanie: bluestudio.pl