56-68% zawartości butelki oleju to kwas oleinowy. Jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy, bardzo cenny dla naszego organizmu, a mało kto wie, że aż 20-25% energii powinno być dostarczane z kwasów nienasyconych, co pozwala na zachowanie prawidłowej struktury kwasów tłuszczowych w naszej diecie. Wysoka zawartość tego kwasu decyduje o przydatności oleju rzepakowego podczas przygotowywania potraw na ciepło, np. smażenie i pieczenie.
18-22% to kwas linolowy znany jako Omega-6. Jego podstawową zaletą jest to, że wpływa on na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
10-13% zawartości to kwas linolenowy znany powszechnie jako Omega-3 – deficytowy w diecie typu zachodniego. Niestety organizm ludzki go nie wytwarza i musi być on dostarczany z pożywieniem. Wpływa również na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W wyniku jego transformacji do kwasu DHA istnieje związek z jego wpływem na rozwój komórek nerwowych i mózgu.
Tylko 4-6% to kwasy nasycone –Warto zauważyć, że olej rzepakowy zawiera najmniej kwasów nasyconych spośród wszystkich olejów roślinnych.
Praktycznie 0% kwasu erukowego. Dawniej kwas ten stanowił aż połowę składu kwasów tłuszczowych, jednak od początku lat 90. w Polsce i Unii Europejskiej uprawiane są wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone tzw. „00”. Wyeliminowano z nich kwas erukowy, a proces hodowli odbył się na drodze naturalnej, bez ingerencji w budowę białek. Aktualnie rejestrowane odmiany rzepaku mają wartości bliskie 0% lub 0% kwasu erukowego.