Rodzaj kwasu tłuszczowego | Źródła |
Kwasy tłuszczowe nasycone | produkty mleczne, pełnotłuste (masło, sery, śmietana, mleko), smalec, łój, tłuste mięso, olej palmowy, olej kokosowy |
Kwasy tłuszczowe nasycone | olej rzepakowy, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, margaryny, migdały, orzechy laskowe, tuńczyk, sardynki |
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) |
Omega 3: olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś) Omega 6: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron, olej sojowy, olej rzepakowy |
Tłuszcze „trans” (z uwodornionych olejów) | tłuszcz cukierniczy (krakersy, ciasta, pączki), “fast-food” |